Pagina 1 van 1

Import vanuit Duitsland

BerichtGeplaatst: Vr Nov 01, 2019 10:23 am
door Robertosy98
Hallo,,

Ik ben momenteel bezig met een potentiële aankoop van een camper uit Duitsland. Ik heb reeds veel info over wat je moet doen als je een camper wil importeren. Echter blijf ik nog met een specifieke vraag zitten. I.p.v. alles in Duitsland te regelen vwb overschrijving en tijdelijk uitvoer kenteken enz.....vertelde de verkoper dat je ook op zijn kenteken en verzekering naar Nederland kan rijden en nadat je bij het RDW bent gepasseerd de nummerborden weer terug moet sturen.
Mijn vraag is of iemand mij hierover iets kan vertellen uit ervaring of wellicht gewoon weet.
Het blijft een spannende onderneming maar deze Nugget is de moeite waard.
Gr Rob

Re: Import vanuit Duitsland

BerichtGeplaatst: Vr Nov 01, 2019 12:30 pm
door Audiofiel
Ja, dat kan. Je moet wel zorgen dat je een brief bij je hebt van de eigenaar waarin staat dat je er in mag rijden en misschien moet zijn verzekering ook nog toestemming geven voor de rit. Na de RDW-keuring wordt het Duitse kenteken en de Duitse kentekenplaten ingenomen en teruggestuurd naar de Duitse RDW. De Duitse eigenaar krijgt zijn platen dan niet meer terug.

Voor de rit in Duitsland is bovenstaande OK, maar in Nederland mag je niet rijden met een buitenlands kenteken als je Nederlands ingezetene bent. Dus wat je eigenlijk moet doen is bij de grens verder rijden met een eendagskenteken en daarmee naar de RDW. Een eendagskenteken is gratis aan te vragen via de website en alleen die dag geldig. De Duitse platen kun je dan (indien gewenst) zelf terugsturen naar Duitsland. Het Duitse kentekenbewijs wordt nog steeds ingenomen bij import.

Zorg dat je ook de Duitse COC krijgt, een Europees formulier van goedkeuring (heet CVO in Nederland). Dit is nodig voor een makkelijke import. Anders wordt er gewikt en letterlijk ook gewogen en ga je extra wegenbelasting betalen.

Alternatief voor het rijden in Nederland met een eendagskenteken (vergt nogal wat regelen om zowel NL binnenrijden als keuring op een RDW dag te doen) is het aanvragen van een tijdelijke ontheffing voor het rijden met een buitenlands kenteken. Dan kun je gewoon tot aan huis rijden en op een andere dag met eendagskenteken naar het RDW (of met de Duitse platen als die niet terug hoeven naar de vorige eigenaar). Ontheffing moet je regelen via de Belastingdienst met een heel lastig online formulier.

Re: Import vanuit Duitsland

BerichtGeplaatst: Za Nov 02, 2019 9:36 pm
door Robertosy98
Bedankt voor je reactie. Waarschijnlijk gebruiken we de tweede optie.
Mvg

Re: Import vanuit Duitsland

BerichtGeplaatst: Do Nov 14, 2019 11:43 pm
door Robertosy98
Even een update!

We hebben inmiddels een camper geïmporteerd. Ford Nugget 2012 met hefdak. We zitten nog in de formele afhandeling. Maar we zijn er heel blij mee. Dezelfde camper kost bij een dealer zeker 10.000,00 meer. Dus het is wat ons betreft de moeite waard. Verder hadden we veel geluk met de verkopers die graag wilde meewerken en ook zeer gastvrij waren. Ik al kijken of ik de volgde keer een foto van de camper kan bijvoegen.

Groeten Robertosy