welke zonnepanelen

Hier alle technische dingen rondom de Nuggets

Moderator: carl runge

welke zonnepanelen

Berichtdoor jd1402 » Di Feb 26, 2019 5:21 pm

Hallo,

Ik loop al een tijdje met het idee 1 of 2 zonnepanelen op mn ford nugget hoogdak te zetten maar twijfel tussen de types. Er zijn m.i 3 mogelijikheden :

    - Flexibele zonnepanelen die op het dak plakken. Deze zullen minder windgeruis opleveren maar zullen minder stroom leveren omdat ze warmer worden.
    - Zonnepanellem gemonteerd op steuntjes zullen meer windgeruis opleveren maar leveren meer stroom omdat ze minder warm worden.
    - Los paneel op steuntjes is goed op de zon te plaatsen en wordt minder warm maar is minder praktisch qua vervoer en diefstal.

Heeft iemand ervaring met zonnepaneel op zn nugget (hoog)dak en hoe zit het met de voor- en nadelen. Is een paneel op steuntjes goed te horen tijdens het rijden en levert een geplakt flexibel paneel "veel' minder stroom dan een paneel op steuntjes.


mvg.

Dick
jd1402
 
Berichten: 6
Geregistreerd: Di Apr 14, 2015 9:00 pm

Re: welke zonnepanelen

Berichtdoor Audiofiel » Ma Mrt 04, 2019 9:37 pm

Ik zou altijd kiezen voor een vast (glas) paneel en niet voor een flexibel paneel. Op internet zijn genoeg verhalen te lezen over mensen waarbij de flexibele panelen stuk gaan. Vaak door hitte, maar ook vaak door trillingen tijdens het rijden. Deze panelen zijn vooral geschikt voor boten en niet voor campers.

Ieder zonnepaneel moet zijn warmte kwijt. Als hij een paar cm boven het dak staat, kan hij de warmte beter kwijt. Dat is beter voor de levensduur maar ook beter voor de opbrengst. De hoogste opbrengst heb je met een lage temperatuur en veel zon (een zonnige dag in het voorjaar en najaar levert veel op).

Grootste nadeel van een paneel op de camper is dat hij plat op je dak ligt en dat is niet ideaal. Toch moet je je daar niet al te veel van aantrekken. In de praktijk zal ook een plat paneel redelijk veel opleveren, de zon kan er namelijk langer op schijnen dan op een gericht paneel. Een paneel onder 30 graden op het Zuiden levert het meest op, zeg 100%, een paneel onder 30 graden op het Westen of Oosten levert hooguit 80% daarvan op. In diezelfde orde van grootte levert een plat paneel op.

Belangrijk voor de opbrengst is naast de Watt-piek (Wp) van het paneel ook het gebruik van een goede solar lader. Kies het liefst voor een MPPT lader, die heeft niet de grote verliezen die de goedkopere PWM regelaars hebben. Daarnaast kan een MPPT regelaar veel hogere spanningen aan. De hogere spanning wordt namelijk omgezet in de benodigde lagere spanning in plaats van dat het teveel aan spanning wordt 'weggegooid' als bij de MPPT (simplistisch uitgedrukt). Als je 2 panelen gebruikt, zou je ze ook in serie kunnen gebruiken bij MPPT. Bij PWM moet je kiezen voor parallel. Als je veel kans hebt dat 1 van beide panelen in de schaduw staat als de ander zon heeft is parallel ook beter.

Op onze Big Nugget had ik een 120 Wp paneel plat op het dak. Die leverde als maximum 7,3A bij 13,3V in Zuid-Frankrijk op. Wij konden de hele zomer vrij staan met gebruik van de compressor koelkast.
Big Nugget
Gebruikers-avatar
Audiofiel
 
Berichten: 196
Geregistreerd: Wo Sep 11, 2013 10:08 am

Re: welke zonnepanelen

Berichtdoor hevala » Do Apr 11, 2019 8:39 am

Een hoogdak is toch al hoog. Dan maken vaste panelen niet zo veel uit. Wij hebben gekozen voor ons opklapdak voor flexibele panelen want lichter en platter. Mochten ze door veel zon warmer worden en minder rendement geven is dat totaal geen probleem want je heb dan toch genoeg power. Belangrijker vond ik om ook bij geen zon maar wel een beetje daglicht toch op te laden. Op het Duitse zusterforum is heel veel geschreven over de vermeende voors en tegen. Kijk naar een goede aanbieding zou ik zeggen.
Wij hebben veel plezier van onze zonnepanelen ( 2x 140 watt) nu onze accu in mindere conditie is. Voldoende voor koelkast, standkachel (ventilator), waterkoker, Nespresso apparaat en 17 inch laptop die we als video gebruiken.
hevala
 
Berichten: 55
Geregistreerd: Di Jan 21, 2014 9:54 pm


Terug naar Techniek hoek

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Exabot [Bot] en 1 gast

cron