3 Maanden met de Nugget op reis in Italië. Jan-april 2019

Hier alles rondom het reizen en op vakantie gaan met je camper. Vakantie verslagen, reistips en reisverhalen, reis en vakantiefotos.

Moderator: carl runge

hevala
Berichten: 144
Lid geworden op: di jan 21, 2014 8:54 pm

3 Maanden met de Nugget op reis in Italië. Jan-april 2019

Bericht door hevala »

Overwinteren in Zuid Italië.
Onze Nugget uit 2012 met opklapdak bleek een ideale camper bij onze reis van 3 maanden naar Zuid Italië. Heen via België, Luxemburg, Frankrijk, Franse en Italiaanse Riviera (passage door Genua viel mee), Toscane en de westkust langs tot de oversteek naar Sicilië, Sicilië rond en verder langs de punt (Calabrië) en de hak (Apulië dan wel Puglia op z’n Italiaans) van de laars via de oostkust en het binnenland naar de Brennerpas, Oostenrijk door en via Duitsland weer terug. De reis was van medio januari tot medio april 2019.

De Nugget is een ideale reisauto. Het rijden in Italië is best een avontuur, met name ten zuiden van Napels. Wij hebben geen tolwegen genomen (want geen haast en op de provinciale wegen valt veel meer te zien). Met name in de steden kunnen de wegen smal zijn. En waar ze wat breder zijn wordt er (dubbel) geparkeerd zodat ze toch weer smal zijn. In binnensteden had ik soms nog geen 5cm speling aan beide kanten. En op bochtige bergwegen was ik ook blij geen grotere camper te hebben. In heel Italië maar vooral in het zuiden kan het wegdek slecht tot zeer slecht zijn.
We hadden winterbanden gemonteerd. Maar sneeuwkettingen aanschaffen leek me overbodig. Voor de sneeuw op Franse wegen ging dat prima. Na een lunch buiten in de zon in Pisa kregen we de volgende dag sneeuw op weg naar Sienna. Hoewel we op een 4-baans weg zaten was er niet preventief gepekeld. Sneeuwruimploegen komen niet of laat in actie. Auto’s gingen langs de kant staan om sneeuwkettingen te monteren. Kruipend met differentieel uitgeschakeld (dat ESP knopje ingedrukt dat je gebruikt bij wegrijden op sneeuw of modder) zijn we op de camperplaats in Sienna aangekomen. En hebben de volgende dag (lopend naar het centrum) het Piazza del Campo in de sneeuw kunnen zien.
Met de Nugget kan je kiezen wanneer je camper wil zijn en wanneer een bestelbusje. Bordjes “verboden voor campers” kan je dus negeren. Met nog geen 5 meter bij nog geen 2 meter pas je bijvoorbeeld dan ook in een normaal parkeervak. Soms zijn er juist parkeerplaatsen speciaal gereserveerd voor campers op betere plaatsen (of gratis waar de andere moeten betalen!). Dan zijn we natuurlijk een camper. Bij bemande parkings moet je soms moeite doen om de parkeerwacht te overtuigen dat je geen camper bent. Idem voor de veerboot naar Sicilië ”technically we are a Van of less than 5 meters”.

De Nugget is een ideale camper om in te verblijven. Drie kamer systeem. Een woonkamer met een brede bank (breder dan bij verreweg de meeste buscampers inclusief de grotere), slaapkamer boven met een bed van 210 x 152 (groter dan bij de meeste campers) en een toilet/badkamer/keuken (door een gordijntje af te scheiden van de woonkamer). Door het bed boven is de Nugget eigenlijk een 7 meter (bus)camper. Je mist alleen de garage en de badruimte is primitiever.
Door slim benutten van de ruimte, extra kastjes en andere opbergplekken (ja, ja, ik houd van dat knutselwerk) hadden we voldoende opbergruimte voor die drie maanden. Als de voorstoelen zijn omgedraaid is daar achter (of eigenlijk daar voor, dus de voetenruimte onderweg) prima bergruimte voor dingen die onderweg hun plek hebben achter de voorstoelen. Plus een paar “koffers” die bovenop de klerenkast tijdens het bivak verblijven. In een paar minuten gefixed. Naast de 42 liter in de schoonwater tank en naast de 1,5 liter en 0,5 liter flessen voor drinkwater hadden we tot 60 liter extra water mee. We staan vaak op plekken zonder voorzieningen, en door het vertrek in januari verwachtten we dat het water op veel plaatsen nog afgesloten zou zijn. 30 liter in jerrycans in de bergruimte onder het aanrecht en 3 flexibele jerrycans in de woonruimte onderweg (dus voor de voorstoelen tijdens verblijf). Plat op te vouwen als leeg en/of niet meer nodig.
Zonnepanelen zorgen voor voldoende power voor de koelkast, ventilator van de standkachel, 17 inch laptop (ook als video in gebruik; via step-up 12V=>19V gevoed), waterkoker en Nespresso (laatste twee via de inverter). Als je niet rijdt en het zeer somber weer blijft dan maken we het water voor de koffie en thee warm met gas. Butagas (dus ook Campingaz) werkt niet bij lage temperaturen (zeker niet als de tank wat leger raakt). De gasbun staat in verbinding met buitenlucht en is dus zeer koud. Daarom hebben we extra kleinere gastankjes plus brander om die in het warmere deel te vervoeren; bij verblijf staat die los op het aanrecht (de dichtgeklapte gasplaat is dan aflegplek). Koken op 1 pit zijn we gewend van onze fietskampeer tijd.
Verder hebben we een sjaal gemaakt voor de binnenkant van de tent van het opklapdak. Vastgemaakt met klittenband en met splitten om toch het raam deels open te ritsen bij koken en zo. Daarmee krijg je een soort dubbeldaks tent met isolerende luchtlaag. En overdag kan je bij extreme kou (niet meegemaakt deze reis) of wind (één keer) het opklapdak altijd nog dicht laten.
’s Nachts gaat de kachel uit. We hebben goede donzen slaapzakken en enkele graden onder nul buiten is geen probleem. Binnen blijft het dan een paar graden boven nul vanwege het “staleffect”. De standkachel maakt het ’s ochtends in no time weer warm.
Ideaal van de Nugget is ook de schuifdeur. Veelal was er net te veel wind om buiten te kunnen zitten in de zon (die vaak wel scheen). Maar vaak genoeg konden we bij aankomst op de camperplaats zodanig gaan staan dat de namiddagzon naar binnen scheen. Met de open schuifdeur zit je dan toch heerlijk in de buitenlucht. Extra voordeel: als je zo staat heb je de ochtendzon ook goed op het schuine opklapdak en de zonnepanelen. Dus genoeg power voor de waterkoker en het Nespresso apparaat.

Camperplaatsen. Eén keer hebben we op een camping gestaan om de wasmachine daar te kunnen gebruiken. Voor de rest enkel gratis camperplaatsen, c.q. plekken waar het toegestaan was met campers te overnachten. Nog nooit zo vaak direct aan zee gestaan. E.e.a. vergemakkelijkt omdat we buiten het seizoen waren. In het seizoen zijn er veel parkings direct aan de kust waar je dan moet betalen of niet mag overnachten. Gevonden via “Campercontact” (van de NKC) en “Park4Night” (een gratis Franse app die met name veel gedoogplekken beschrijft; in het Frans maar vaak is ook een Engelse vertaling aanwezig). “Gratis” plaatsen was op zich geen doel voor ons maar vaak is dat gecombineerd met of mooi uitzicht, of bij een haventje of tegen de binnenstad aan met al z’n horeca. Lekker uit eten gaan en dan direct weer thuis zonder te moeten rijden. Bij campings heb je allerlei faciliteiten maar ze bijna zijn nooit in de binnenstad of letterlijk op het strand.

Douchen. Soms wordt gevraagd maar hoe doen jullie het dan met douchen? Het idee was vaker een camping te nemen om te kunnen douchen. Ook zijn er douche faciliteiten bij zwembaden. Wij stonden een keer bij een camperplaats naast een door de bewoners gemaakt (gratis) thermaal bad met warm (beetje zwavelhoudend) water dat 7x24 open was. Meer naar het zuiden was het warm genoeg om onze douchetent aan de achterklep te hangen. Vroeger gebruikten we zo’n zwarte “solar shower” zak om water in de zon te laten opwarmen. Ik heb nu van die platte flexibele jerrycans die in een zwarte vuilniszak ook warm worden als er zon schijnt. Het opgewarmde water doen we in emmer en gieten met een bekertje over ons heen. Het “mandiën” zoals ze dat vroeger ook in Nederlandsch Indië deden. Zuiniger en beter doceerbaar dan douchen. Verder hebben we vochtige doekjes voor tussendoor en “zoals vroeger” washandjes met water en zeep. Ik heb ook een grondzeiltje dat met de achterklep op een kier naar buiten afwatert (aan de voorkant omhoog gespannen). Maar in de praktijk werkt een handdoek op de grond net zo goed. Die wordt wel nat; maar natte sneldrogende handdoeken zijn zo droog als ze achter de voorruit liggen (als we ze niet buiten kunnen uithangen).
Bijlagen
Zicht op de Etna
Zicht op de Etna
190210_Zicht op de Etna_vk_DSC02423.jpg (447.75 KiB) 6938 keer bekeken
Plaats reactie